クリスマスケーキ(Kurisumasu kéki)

2. ledna 2012 v 13:56 | Nelie |  V kuchyni
Slíbené zážitky z pečení této pochutiny :D

***
Kurisumasu kéki - クリスマスケーキ - letos mě napadl šílený nápad, upéct něco sladkého vánočního z japonské kuchyně. Tak jsem hledala a hledala po japonských stránkách.
Svůj Kurisumasu kéki jsem si našla už v listopadu... a plánovala. Kdy, kde a jak? Výplata nic moc, před Vánoci nonstop práce, takže jsem se k upečení dostala až po svátkách, ve čtvrtek.
Recept mám odsud http://gionchef.s47.xrea.com/dessert/Xmascake.htm ... respektive, ne přímo odsud, ale o stránku před. Nicméně tahle stránka mi posloužila jako kontrola mého překladu...
Ano, překládám jsem to znak po znaku :D Byl to záhul.
Vy ale nemusíte, protože vám krok po kroku popíšu, jak na to... dle této stránky :)

Nejdřív recept
Piškot
3 žloutky
3 bílky
30 g cukru krystalu
60 g cukru moučky
90 g hladké mouky
30 g másla
1 polévková lžíce mléka
Krém
300-? ml smetany ke šlehání (tak cca 30%)
30 g cukru moučky

Sirup/Tajná přísada
10 lžic vody
15 gramu cukru krystalu
třešnovice

+jahody (cca 15 kousků), nějaký ty čokoládový sarapatičky na ozdobení

Co říct k postupu?
Nejtěžší bylo sehnat jahody. Stály mě 55 Kč v Tescu - o dva dny později je slevnily na 35 Kč... vrrr >oI

Doporučuji si nejdřívě vše navážit a připravit do misek. Vajíčka vyndáme a necháme "vychladnout" na pokojovou teplotu. Líp se pak šlehá sníh.
To stejné s máslem... sečteno a podtrženo, lépe se pracuje s surovinami v pokojové teplotě :D

Co se týče smetany... množství záleží na vaší spotřebě, berte to od 300ml nahoru. Já měla 500 ml a zůstala mi trocha. Měla jsem 33% - z albertu.

1. Žloutky s krystalovým cukrem - ušleháme (ručně) dokud to nechytně takovou světle žlutou barvu.
2. Vyšleháme sníh (pokud krok 1. a 2. obrátíte, sníh se vám zatím srazí/vypaří/prostě klesne) - doporučuji předtím špetku soli, sníh se pak lépe ušlehá. Sníh šleháme s moučkovým cukrem. Na to už si vemte elektrický šlehač :D Upadla by vám ruka s metličkou.
3. Vezmeme metličku nebo takovou tu špachtli s umělým placatým koncem a vmícháme opatrně žloutky - žádná zběsilý míchání, lehce, jednáte tu se sněhem :D

V tomhle momentě se mi nevyšlehal sníh, protože mi pri oddělování do bílků ukáplo trochu žloutku a sníh nešel ušlehat. Zas tolik to nevadí... i tak obojí smíchejte a pokračujte.

4. a 5. Vmícháme mouku a rozpuštěné máslo s lžící mléka. Opět mícháme jemně, aby směs zůstala nadýchaná.
6. Směs vlijeme do formu o průměru cca 18 cm. Větší bych nedoporučovala... menší být můžou. Forma by měla být vyložená pečícím papíre - vykrojené dno a boky - s tím si celkem vyhrajete :D
*Párkrát poklpte s formou o stůl, vyklepete tak bublinky z těsta*
7. Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů na cca 20 mnt... testujeme špejlí - znáte určitě od babiček. Pokud je na ní těsto, korpus není ještě hotový.

Během pečení si můžete dát pauzu nebo pokračovat v přípravě... já neustále nakukovala do trouby.

8. Můžete zatím ušlehat šlehačku s moučkovým cukrem. Pěkně do tuha. Klidně cukru uberte nebo přidejte, záleží na vaší chuti.
9. Očistěte jahody, část nakrájejte na plátky.
10. Až se korpus upeče... uvolněte z formy. Odlepíme pečící papír a teď záleží na vás... tím nejdelším noše (ale bez zubů) ho můžete rozkrojit na půl (doporučuji nakrojit po okraji dokola a střed pak půjde sám) a dát obě půlky vychladnout např. na balkón, nebo nechat celý dort vychladnout a pak rozkrojit.
11. Zatím, co se dort chaldí, uděláme sirup. Voda, cukr a malý kastrůlek... vaříme. V receptu je třešňovice, ale nebudu kupovat flašku kvůli pár kapkám. Můžete do vody kápnout rum nebo nějakou příchuť z těch malých flakónků, co se používají při pečení cukroví - já použila vaječný koňak :D Vaříme dokud se cukru nerozpustí - zase, přízpůsobte svojí chuti.
12. Vychladlý a rozkrojený korpus si položíme před sebe. Vrchní část spodního kusu potřeme sirupem, následně krémem- následuje vrstva jahod nakrájených na plátky - znovu krém.
13. Obě strany vrchního korpusu potřeme sirupem. Přiložíme na spodní díl.
14. Na vršek opět kydneme trochu krému, vrstvu jahod a znovu krém. Ten pak přijde i na bok dortu.
15. Zbytky krému nacpeme do zdobícího pytlíku a trochu si z ozdobou dortu vyhrajeme. Vršek ozdobíme celými jahodami a můžeme posypat moučkovým cukrem.
16. Necháme vychladnout v ledničce - krém trochu víc ztuhne.
17. Nebo se do něj můžete rovnou pustit.


No, esteticky to není nic moc, ale chuťově je to bomba :D
První pokusy jsou vždycky takový nahnutý, příště se snad povede víc - rozhodně si dám bacha při oddělování žloutků od bílků.

Závěrem... užila jsem si to. Složité to není. Jenom se tu musí dodržovat určité kroky, ale během hoďky to máte zmáknuté.
Amatér i profík tenhle dort zvládnout a každému bude podle mě chutnat jinak... já si kafe sladím 6-ti kostkama cukru, tak co byste řekli...? :D
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sever-rat Sever-rat | E-mail | Web | 14. ledna 2012 v 21:49 | Reagovat

Dobrý TIP na netové stránky. Štěstí, že tam jsou obrázky..čínské hieroglyfy (doufám, že jsou čínské) opravdu neznám, ale kdyby to bylo ve vietnamštině - to bych už rozumněl..

2 Nelie Nelie | E-mail | Web | 14. ledna 2012 v 22:45 | Reagovat

[1]:Je to japonská stránka - hiragana, katakana a čínské znaky kanji :)
Učím se japonsky, tak to byl takový menší trénink...

3 Sever-rat Sever-rat | E-mail | Web | 14. ledna 2012 v 23:03 | Reagovat

tak to tě obdivuji, je to těžký jazyk...štěstí, že vietnamština, kterou se zas učím já, je psána latinkou.. Akorát je těžká výslovnost...

4 Nelie Nelie | E-mail | Web | 14. ledna 2012 v 23:13 | Reagovat

[3]: No je fakt, že výslovnost je tam to nejjednodušší... písmo - ne nadarmo se u kanji říká, že je to jak rozsypaný čaj.
Ale vietnamština... klobouk dolů. Možná ji taky zařadím do své sbírky :D

5 Vlček Ondřej Vlček Ondřej | E-mail | Web | 6. března 2012 v 18:13 | Reagovat

nepohrdl bych :)

6 cialis cialis | E-mail | Web | 10. prosince 2014 v 9:36 | Reagovat

Hello!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama